Αποστάγματα

“Η τέχνη της παραγωγής του κρασιού και των αποσταγμάτων με βάση το σταφύλι είναι η επιστήμη μας“

Αποστάγματα

Αποστάγματα με πρώτη ύλη το σταφύλι.

Απόσταγμα σταφυλής. Ζυμώνεται το σύνολο του σταφυλοπολτού, το οποίο έχει συνθλιβεί, αφού έχουν διαχωριστεί οι ρώγες από τα τσάμπουρα τα οποία απομακρύνθηκαν αρχικά.

Τσικουδιά και τσίπουρο, αποστάγματα ζυμωθέντων στεμφύλων μονής και διπλής απόσταξης αντιστοίχως,  χωρίς  ή με την προσθήκη γλυκάνισου και άλλων μυρωδικών.

«Παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων» είναι ή τσικουδιά ή το τσίπουρο που παράγεται από τους διήμερους αποσταγματοποιούς ή τους παραδοσιακούς καζανάρηδες.

Σε κάθε περίπτωση η τσικουδιά και το τσίπουρο, δεν είναι αποτελέσματα ……. κάποιας βάφτισης, είναι προϊόντα τα οποία προέρχονται από την παράδοση του τόπου μας και γι’ αυτό πρέπει να γίνονται σεβαστά απ’ όλους, τόσο όσο αφορά τη διαδικασία παραγωγής τους όσο και την παρουσία τους γιατί διαχρονικά αποτελούν τους πρεσβευτές του τόπου μας, όχι μόνο σε παραγωγικό επίπεδο αλλά και σε κοινωνικό.

Οι διαδικασίες-συνθήκες καθαριότητας, ζύμωσης, ψύξης κλπ του σταφυλοπολτού ή των στεμφύλων στην παραγωγική διαδικασία των αποσταγμάτων, που εφαρμόζονται-τηρούνται είναι πανομοιότυπα οι αντίστοιχες διαδικασίες που υλοποιούνται στην ζύμωση κατά την οινοποίηση του μούστου για την παραγωγή κρασιού.  

Παραπροϊόν της αλκοολικής ζύμωσης των στεμφύλων είναι η μεθανόλη της οποίας η παραγωγή ευνοείται από την παρουσία των τσάμπουρων και των κουκουτσιών στα στέμφυλα, αλλά και από τη παραμονή των στεμφύλων με το μούστο, το κρασί, μεγάλη χρονική διάρκεια πριν την απόσταξη.

Αποθήκευση. Η φύλαξη των αποσταγμάτων σε γυάλινα μπουκάλια ή ανοξείδωτα δοχεία, είναι παράμετρος υγιεινής και ασφάλειας του καταναλωτή. Παράλληλα, αποφεύγουμε την αποθήκευση σε πλαστικές συσκευασίες από PVC γιατί μεταναστεύουν οι φθαλικοί εστέρες που είναι ιδιαιτέρως τοξικοί για τον άνθρωπο διαλυτοποιούμενοι  στην τσικουδιά.

Στο εργαστήριο μας στην διαδικασία παραγωγής των αποσταγμάτων από  σταφύλι μπορούμε:

  • να επιμεληθούμε της ορθής πραγματοποίησης της αλκοολικής

 ζύμωσης των στεμφύλων με σκοπό το βέλτιστο ποιοτικό αποτέλεσμα και την παραγωγή πλούσιων αρωμάτων,

  • να ελέγξουμε την ολοκλήρωση της αλκοολικής ζύμωσης των στεμφύλων
  • να ελέγξουμε την απόδοση σε τσικουδιά. 

Επιπλέον σε σχέση με τον έλεγχο των αποσταγμάτων προβαίνουμε σε:

  • Προσδιορισμό αλκόολης
  • Προσδιορισμό μεθανόλης
  • Προσδιορισμό οξύτητας
  • Προσδιορισμό βαρέων μετάλλων (Cu, Pb)
  • Γευσιγνωστικό έλεγχο