Το κρασί  από το σταφύλι… στο ποτήρι

Τα μυστικά της χωρικής οινοποίησης

Κρασί: Γέννημα – θρέμμα της γης και του ήλιου, των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών της περιοχής καλλιέργειας του αμπελώνα, προϊόν του μόχθου του αμπελοκαλλιεργητή και του οινοποιού.

Μινωικό πατητήρι στο Βαθύπετρο Αρχανών 

Ο οίνος είναι μέρος της κουλτούρας των ανθρώπων και αποτελεί δείγμα πολιτισμού. Στα μέρη μας, η παραγωγή και η κατανάλωση του κρασιού έχουν ιδιαίτερη σημασία για τον κοινωνικό ιστό της Κρήτης, γεγονός που μαρτυρούν πάμπολλα ιστορικά ευρήματα από την εποχή του Μινωϊκού πολιτισμού.

Το κρασί …φέρνει κοντά τους ανθρώπους
και συνάμα τους ταξιδεύει μακριά…!

Το πανηγύρι ξεκινά από την περίοδο της συλλογής των σταφυλιών, με τη συμμετοχή ολόκληρης της οικογένειας και πρόσκαιρα σταματά στις ατέλειωτες παρέες με το ‘‘τελευταίο ποτηράκι’’….. για να ξαναρχίσει με την κατάλληλη ευκαιρία.

Για να φθάσουμε στην ευχάριστη θέση να γευθούμε αυτό τον καρπό του μόχθου και της τέχνης πρέπει να φροντίσουμε να τηρηθούν ορισμένοι κανόνες και να διασφαλιστούν συγκεκριμένες συνθήκες, έτσι ώστε να έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα. Η λειτουργία μας σε ολόκληρο το φάσμα παραγωγής και διατήρησης του κρασιού πρέπει να διακρίνεται από γνώση, μεράκι και πάνω απ’ όλα από ευαισθησία.

                                              Οργάνωση της αποθήκης μας, της κάβας

Είναι αναγκαίο να φροντίσουμε για τη μεθοδική οργάνωση ενός κατάλληλου αποθηκευτικού χώρου, μέσα στον οποίο θα εξασφαλίσουμε όλες τις απαραίτητες συνθήκες πριν ξεκινήσει η διαδικασία της οινοποίησης.

Ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή πρέπει να δοθεί στους τρόπους που θα διευκολύνουν την καθαριότητα του χώρου και την αποστράγγιση της αποθήκης έτσι ώστε να απομακρύνεται με ευκολία  το νερό που χρησιμοποιείται για πλύσιμο.

  • Αερισμός: Ο αερισμός είναι επιβεβλημένος για να δροσίζεται ο χώρος και για να μην μεταναστεύουν διάφορες ανεπιθύμητες οσμές στο μούστο ή στο κρασί. Στην κάβα δεν επιτρέπεται να συνυπάρχουν με το κρασί προϊόντα με οσμές.
  • Θερμοκρασία αποθήκης: Είναι ιδανική γύρω στους 10 – 15 ⁰C χωρίς όμως μεγάλες και συχνές μεταβολές. Ο προσανατολισμός της κάβας πρέπει να είναι βορινός, έτσι ώστε να μην αυξομειώνεται η θερμοκρασία.
  • Φωτισμός: Το καταλληλότερο περιβάλλον είναι αυτό χωρίς φωτισμό, το φως εμποδίζει την καλή συντήρηση.
  • Ηρεμία: Επικρατεί η έκφραση “Το κρασί κοιμάται”, ενδεικτική των συνθηκών που πρέπει να υπάρχουν στο περιβάλλον. Καλό είναι να αποφεύγονται ο θόρυβος και οι κραδασμοί.
  • Υγρασία: Σε μικρό βαθμό είναι απαραίτητη για να αποφύγουμε την ξηρασία του φελλού.
  • Μπουκάλια κρασιού: Πρέπει πάντα να τοποθετούνται σε οριζόντια θέση, ποτέ όρθια.