Το κρασί από το σταφύλι… στο ποτήρι
Τα μυστικά της χωρικής οινοποίησης

Απαραίτητα βήματα προετοιμασίας των βαρελιών, των δοχείων και των σκευών
για να υποδεχθούν τον μούστο ή το κρασί
 

  1. Ξεπλένετε το βαρέλι με άφθονο νερό, για να φύγει η λάσπη από την προηγούμενη χρήση. Γεμίστε το βαρέλι με κρύο νερό. Το νερό στο βαρέλι δεν επιτρέπεται να παραμείνει πάνω από 24 ώρες, γιατί θα μουχλιάσει.
  2. Επαναλάβατε την ίδια διαδικασία για δεύτερη μέρα ή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αν χρειαστεί, μέχρι να στανιάρει το βαρέλι.
  3. Για βαρέλι χωρητικότητας 200 λίτρων

προσθέστε από μισό έως ένα κιλό              καυστική σόδα και δεκαπέντε (15)            λίτρα καυτό νερό, χτυπήστε το βαρέλι        πολύ καλά για αρκετή ώρα (μισή ώρα        περίπου), αφού το ταπώσετε καλά.          Είναι ανάγκη να απομακρυνθούν τα            τρυγικά άλατα. Χρειάζεται ΠΡΟΣΟΧΗ στη χρήση της καυστικής σόδας                  (απαγορεύεται η χρήση από παιδιά)          γιατί: α)υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης          ερεθισμών και φλεγμονών με την                επαφή  και τις εισπνοές αναθυμιάσεων,
β) υπάρχει κίνδυνος να εκσφενδονιστεί η τάπα του βαρελιού κατά την διαδικασία πλυσίματος. 

  1. Ξεπλένετε το βαρέλι καλά 5-6 φορές με κρύο νερό, μέχρι να βγαίνει καθαρό νερό.
  2. Προσθέστε τρυγικό οξύ με δέκα (10) λίτρα κρύο νερό και χτυπήστε καλά, είναι ανάγκη να εξουδετερωθούν πλήρως τα υπολείμματα της καυστικής ποτάσας.
  3. Μια φορά ξέπλυμα με κρύο νερό.
  4. Σ’ αυτό το στάδιο ενδείκνυται και η άτμιση του βαρελιού με πιεστικό μηχάνημα.
  5. Προσθέστε το απολυμαντικό στο βαρέλι με δέκα έως δεκαπέντε (10 – 15) λίτρα καυτό νερό, ταπώστε το βαρέλι και ανακινήστε καλά έτσι ώστε να διαβρεχτεί όλη η εσωτερική επιφάνεια του.
    Το απολυμαντικό πρέπει να παραμείνει στο βαρέλι 24 ώρες. Στη διάρκεια του εικοσιτετραώρου επιβάλλεται η ανακίνηση του βαρελιού, έτσι ώστε να διαβρέχεται συχνά.
    Επιβάλλεται η χρήση του απολυμαντικού για να απαλειφθεί το μικροβιακό φορτίο από το βαρέλι και τα χρειαζούμενα μας.
  1. Αδειάστε το βαρέλι και ξεπλύντε το καλά 4-5 φορές με κρύο νερό, έτσι ώστε να απομακρυνθεί τελείως το απολυμαντικό.
  2. Ρίξτε στο βαρέλι το μεταδιθειώδες κάλιο και αμέσως πέντε (5) λίτρα καυτό νερό, ταπώστε το βαρέλι σφικτά και ανακινήστε το καλά. Αφήστε το βαρέλι ταπωμένο για έξι (6) ώρες. Αφαιρέστε την τάπα από το βαρέλι, γυρίστε το με την τάπα προς τα κάτω, για να στραγγίσει για δέκα (10) λεπτά της ώρας. Χωρίς να ξεπλύνετε το βαρέλι, ταπώστε το.

       

       ΤΟ ΒΑΡΕΛΙ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ ΝΑ ΔΕΧΘΕΙ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΕΙΚΟΣΙΤΕΤΡΑΩΡΟ

Τα ανοξείδωτα σκεύη, κυρίως οι ανοξείδωτες δεξαμενές καθαρίζονται με παρόμοια διαδικασία όπως παραπάνω, για την απομάκρυνση τρυγικών αλάτων και του ανεπιθύμητου μικροβιακού φορτίου. Η μόνη διαφορά είναι ότι χρησιμοποιούμε την γνωστή ανοξείδωτη μπάλα – σφαίρα διαβροχής, σε συνδυασμό με μοτεράκι ανακύκλωσης, με σκοπό τη διαβροχή της δεξαμενής, προκειμένου να αποφύγουμε την περίπτωση ατυχήματος από την επαφή μας με τα καθαριστικά είδη.

Για τον καθαρισμό των ανοξείδωτων σκευών – δεξαμενών χρησιμοποιούμε ενίοτε και πιεστικό μηχάνημα.