Απαραίτητα βήματα προετοιμασίας των βαρελιών, των δοχείων και των σκευών
για να υποδεχθούν τον μούστο ή το κρασί
προσθέστε από μισό έως ένα κιλό καυστική σόδα και δεκαπέντε (15) λίτρα καυτό νερό, χτυπήστε το βαρέλι πολύ καλά για αρκετή ώρα (μισή ώρα περίπου), αφού το ταπώσετε καλά. Είναι ανάγκη να απομακρυνθούν τα τρυγικά άλατα. Χρειάζεται ΠΡΟΣΟΧΗ στη χρήση της καυστικής σόδας (απαγορεύεται η χρήση από παιδιά) γιατί: α)υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης ερεθισμών και φλεγμονών με την επαφή και τις εισπνοές αναθυμιάσεων,
β) υπάρχει κίνδυνος να εκσφενδονιστεί η τάπα του βαρελιού κατά την διαδικασία πλυσίματος.
ΤΟ ΒΑΡΕΛΙ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ ΝΑ ΔΕΧΘΕΙ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΕΙΚΟΣΙΤΕΤΡΑΩΡΟ
Τα ανοξείδωτα σκεύη, κυρίως οι ανοξείδωτες δεξαμενές καθαρίζονται με παρόμοια διαδικασία όπως παραπάνω, για την απομάκρυνση τρυγικών αλάτων και του ανεπιθύμητου μικροβιακού φορτίου. Η μόνη διαφορά είναι ότι χρησιμοποιούμε την γνωστή ανοξείδωτη μπάλα – σφαίρα διαβροχής, σε συνδυασμό με μοτεράκι ανακύκλωσης, με σκοπό τη διαβροχή της δεξαμενής, προκειμένου να αποφύγουμε την περίπτωση ατυχήματος από την επαφή μας με τα καθαριστικά είδη.
Για τον καθαρισμό των ανοξείδωτων σκευών – δεξαμενών χρησιμοποιούμε ενίοτε και πιεστικό μηχάνημα.