Όλα αρχίζουν από το αμπέλι και από το σταφύλι που θα συλλέξουμε.
Γνώμονας σ’ όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες πρέπει να είναι η παραγωγή σωστής ποσότητας σταφυλιών ανά κλήμα. Ιδανική θεωρείται η παραγωγή 800 – 1000 κιλών ανά στρέμμα, “οὐκ ἐν τῷ πολλῷ τό εὖ”. Έτσι, επιβάλλεται να μεριμνήσουμε για:
Αμπέλια με υπερπαραγωγή, τα οποία ποτίζονται κοντά στην περίοδο του τρύγου, δεν έχουν τη δυνατότητα να παράγουν σταφύλια αρίστης ποιότητας, πλούσια σε αρώματα, για την παραγωγή ενός κρασιού που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας.
Ωρίμανση σταφυλιού – Συλλογή
Τα σταφύλια είναι θεμιτό να τρυγηθούν όταν βρεθούν στον κατάλληλο βαθμό ωρίμανσης, έτσι ώστε να συλλέξουμε καρπούς πλούσιους σε αρώματα. Ιδιαίτερη σημασία για τον σωστό χρόνο ωρίμανσης έχει η ποικιλία και ο χαρακτήρας του κρασιού τον οποίο επιθυμούμε να παρασκευάσουμε.