Καλλιέργεια αμπελιού

Όλα αρχίζουν από το αμπέλι και από το σταφύλι που θα συλλέξουμε.

Γνώμονας σ’ όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες πρέπει να είναι η παραγωγή σωστής ποσότητας σταφυλιών ανά κλήμα. Ιδανική θεωρείται η παραγωγή 800 – 1000 κιλών ανά στρέμμα, “οὐκ ἐν τῷ πολλῷ τό εὖ”. Έτσι, επιβάλλεται να μεριμνήσουμε για:

  • Κατάλληλο κλάδεμα ώστε να αποφύγουμε την υπερπαραγωγή σταφυλιών,
  • ειδική λίπανση,
  • ενδεικνυόμενη αραίωση πρέμνων – κλημάτων,
  • σωστά ποτίσματα.

Αμπέλια με υπερπαραγωγή, τα οποία ποτίζονται κοντά στην περίοδο του τρύγου, δεν έχουν τη δυνατότητα να παράγουν σταφύλια αρίστης ποιότητας, πλούσια σε  αρώματα, για την παραγωγή ενός κρασιού που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας.

                                                      Ωρίμανση σταφυλιού – Συλλογή

Τα σταφύλια είναι θεμιτό να τρυγηθούν όταν βρεθούν στον κατάλληλο βαθμό ωρίμανσης, έτσι ώστε να συλλέξουμε καρπούς πλούσιους σε αρώματα. Ιδιαίτερη σημασία για τον σωστό χρόνο ωρίμανσης έχει η ποικιλία και ο χαρακτήρας του κρασιού τον οποίο επιθυμούμε να παρασκευάσουμε.

  • Χρόνος συλλογής: Για τον χρόνο συλλογής των σταφυλιών το μοναδικό κριτήριο δεν είναι …οι βαθμοί baume, καθώς αυτός εξαρτάται από τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες της χρονιάς, την ηλιοφάνεια, τις βροχοπτώσεις, από το είδος του κρασιού που θέλουμε να παρασκευάσουμε αλλά και από την όξινη σύσταση του κ.τ.λ.
  • Συγκομιδή: Η συγκομιδή των σταφυλιών γίνεται το πρωί, τις ώρες της ημέρας που έχουμε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες.
  • Καθάρισμα του σταφυλιού: Η απομάκρυνση των χαλασμένων και ξεραμένων ρωγών επιβάλλεται.
  • Καμπανοί: Καλό είναι να συλλέξουμε και λίγους καμπανούς, έτσι ώστε να εμπλουτίσουμε τον μούστο με ξινά συστατικά, τα οποία είναι απαραίτητα για την ομαλή εξέλιξη της ζύμωσης και τη γευστική ισορροπία του κρασιού.
  • Μεταφορά: Τα σταφύλια, για τη μεταφορά τους στο πατητήρι, πρέπει να τοποθετούνται σε κοφίνια ή σε καθαρές – πλυμένες πλαστικές κλούβες και η μεταφορά τους πρέπει να γίνεται άμεσα προφυλάσσοντάς τα από τον ήλιο. Έτσι θα αποφύγουμε ανεπιθύμητα φαινόμενα οξείδωσης.
  • Άλεσμα σταφυλιών: Τα σταφύλια μόλις φτάσουν στο πατητήρι πρέπει να συνθλιβούν. Η παραμονή τους για ώρες… είναι αιτία ανάπτυξης ανεπιθύμητου μικροβιακού φορτίου.
  • Όταν βρέχει δεν τρυγάμε: Αν βρέξει την ημέρα που έχουμε προγραμματίσει να τρυγήσουμε ή την προηγούμενη, δεν τρυγάμε. Πρέπει να περιμένουμε 2-3 μέρες έτσι ώστε τα σταφύλια να αποκτήσουν ξανά τις ζύμες, οι οποίες απομακρύνθηκαν από τη βροχή.
    Σε κάθε άλλη περίπτωση απευθυνόμαστε στον οινολόγο μας.