Ελαιόλαδο

Πραγματοποιώντας έλεγχο ποιότητας του ελαιολάδου, με χημική ανάλυση και οργανοληπτική αξιολόγηση (όσφρηση και γεύση μόνο για παρθένα ελαιόλαδα) μπορούμε να διασφαλίσουμε:

  • τη γνησιότητα του φυσικού ελαιολάδου και τα ωφελήματα υγειάς που το χαρακτηρίζουν
  • την ορθή κατηγοριοποίηση του ελαιολάδου σε extra παρθένο, παρθένο βιομηχανικό…. κλπ, κατηγοριοποίηση η οποία είναι σε άμεση συνάρτηση με την οικονομική του αξία,
  • την αποτροπή φαινόμενων νοθείας του φυσικού ελαιολάδου, πρόσμιξή του με άλλα υποδεέστερα έλαια,
  • την καλή οργανοληπτική του παρουσία,
  • την αποτροπή επιμόλυνσής του από ανεπιθύμητες χημικές ουσίες

Ο στοιχειώδης ποιοτικός έλεγχος του ελαιολάδου και η κατηγοριοποίησή του συμπεριλαμβάνει τους παρακάτω προσδιορισμούς:

  • Οξύτητα
  • Φασματομετρική εξέταση στο Υπεριώδες (Κ270, Κ232, ΔΚ)
  • Αριθμό υπεροξειδίων

Για να διασφαλιστεί η ποιότητα του ελαιολάδου, εκτός των παραπάνω παραμέτρων, μπορούν να προσδιοριστούν τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, καθώς και να ελεγχθεί μια πλειάδα μεγεθών, όπως στερόλες, κήροι, αλειφατικοί υδρογονάνθρακες, ολικές φαινόλες και άλλα.