Ο έλεγχος του κρασιού, εκτός από τις παραπάνω αναλύσεις οι οποίες προαναφέρθηκαν και πραγματοποιούνται μετά το τέλος της αλκοολικής ζύμωσης, μπορεί να συμπεριλάβει και μεταζυμωτικές διεργασίες όπως:
– Δοκιμές κολλαρίσματος
– Προεμφιαλωτικός έλεγχος : -Τεστ πρωτεϊνικής σταθεροποίησης
-Τεστ τρυγικής σταθεροποίησης
– Οδηγίες φίλτρανσης
– Οδηγίες εμφιάλωσης
– καθώς και γευσιγνωστικό έλεγχο
– Οδηγίες για τη βελτίωση της σύστασης του κρασιού, ανάλογα τον τύπο του, παροχή οινολογικών ουσιών.