Οι διάφοροι επιμέρους έλεγχοι πρέπει να πραγματοποιούνται ανάλογα με το στάδιο παραγωγής του κρασιού και στον κατάλληλο χρόνο:
Οι αναλύσεις για την παρακολούθηση της πορείας ωρίμανσης του σταφυλιού πραγματοποιούνται για να ορίσουμε την ημερομηνία τρυγητού ανάλογα τον τύπο του κρασιού που θέλουμε να παρασκευάσουμε.
Η Α΄Ανάλυση, πραγματοποιείται για να διορθωθεί η σύσταση του μούστου και προκειμένου να προδιαγραφούν οι συνθήκες για να ολοκληρωθεί η αλκοολική ζύμωση χωρίς προβλήματα, και μπορεί να συμπεριλάβει:
– Προσδιορισμό πυκνότητας
– Προσδιορισμό Baume, Brix
– Προσδιορισμό σακχάρων
– Μέτρηση αλκόολης
– Υπολογισμός Δυναμικού Αλκοολικού Τίτλου (ΔΑΤ)
– Μέτρηση ογκομετρούμενης οξύτητας
– Μέτρηση ΡΗ
– Μέτρηση ολικού SO2
– Σίδηρος (Fe)
– Γευσιγνωστικός έλεγχος
– Οδηγίες για αναζύμωση δεξαμενών-δοχείων, στις οποίες έχει σταματήσει η αλκοολική ζύμωση
– Οδηγίες για παραγωγή γλυκών κρασιών
– Οδηγίες για την βελτίωση της σύστασης του μούστου και την ορθή ολοκλήρωση της αλκοολικής ζύμωσης, παροχή οινολογικών ουσιών
Η Β΄ Ανάλυση, πραγματοποιείται, για να ελέγξουμε το τέλος της αλκοολικής ζύμωσης, για να πραγματοποιήσουμε τις απαραίτητες διορθώσεις και να προδιαγράψουμε τον μετέπειτα βίο του κρασιού μας, κολλάρισμα, σταθεροποίηση, φίλτρανση, γιατί όχι και την εμφιάλωσή του.
Η Β΄ Ανάλυση, μπορεί να συμπεριλάβει:
– Προσδιορισμό ειδικού βάρους
– Μέτρηση αλκόολης
– Μέτρηση ογκομετρούμενης οξύτητας
– Μέτρηση ΡΗ
– Μέτρηση ολικού SO2
– Μέτρηση ελεύθερου SO2
– Μέτρηση πτητικής οξύτητας
– Μέτρηση αναγόντων σακχάρων, έλεγχος αποζύμωσης μούστου
– Μέτρηση στερεού υπολείμματος
– Προσδιορισμό χρωματικών χαρακτηριστικών
– Σίδηρος (Fe)
– Έλεγχος ασθενειών του κρασιού
– Έλεγχος αναγωγικών οσμών, οδηγίες για την απομάκρυνση τους
– Οδηγίες για τη βελτίωση της σύστασης του κρασιού, ανάλογα τον τύπο του, με σκοπό τη γευστική ισορροπία και την ολοκλήρωσή του, παροχή οινολογικών ουσιών.
– Δοκιμές κολλαρίσματος
– Προεμφιαλωτικός έλεγχος :
– Τεστ πρωτεϊνικής σταθεροποίησης
– Τεστ τρυγικής σταθεροποίησης
– Οδηγίες φίλτρανσης
– Οδηγίες εμφιάλωσης
– καθώς και γευσιγνωστικό έλεγχο
– Οδηγίες για τη βελτίωση της σύστασης του κρασιού, ανάλογα τον τύπο του, παροχή οινολογικών ουσιών.