“Η τέχνη της παραγωγής του κρασιού και των αποσταγμάτων
                 με βάση το σταφύλι είναι η επιστήμη μας

Η λειτουργία του εργαστηρίου μας, με τη συσσωρευμένη εμπειρία που διαθέτει (30+ χρόνια λειτουργίας), διακρίνεται από αξιοπιστία, συνέπεια, εχεμύθεια και άμεση εξυπηρέτηση

Στα πλαίσια λειτουργίας του «Χημικού – Οινολογικού Εργαστηρίου Βιομηχανικής έρευνας – Εφαρμογών παραγωγής» Γιάννης Ν. Μπαλαχούτης, είμαστε δίπλα στον παραγωγό και παρέχουμε αναλυτικές, ερευνητικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες (σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες) με έμφαση την παραγωγή του οίνου και των αποσταγμάτων. Έτσι:

  • Υποστηρίζουμε πρόγραμμα υπολογισμού οινολογικών μεγεθών «praxis wine»,
  • Πραγματοποιούμε χημικές αναλύσεις και ποιοτικό έλεγχο μούστου, κρασιού, τσικουδιάς, αποσταγμάτων,
  • Παρέχουμε συμβουλευτικές υπηρεσίες σε οινοποιεία.

Οι διάφοροι επιμέρους έλεγχοι πρέπει να πραγματοποιούνται ανάλογα με το στάδιο παραγωγής του κρασιού και στον κατάλληλο χρόνο:

  • Οι αναλύσεις για την παρακολούθηση της πορείας ωρίμανσης του σταφυλιού πραγματοποιούνται για να ορίσουμε την ημερομηνία τρυγητού ανάλογα τον τύπο του κρασιού που θέλουμε να παρασκευάσουμε.
  • Έλεγχος, αναλύσεις μούστου, Α΄ Ανάλυση. Η Α΄ Ανάλυση, πραγματοποιείται, για να διορθωθεί η σύσταση του μούστου και προκειμένου να προδιαγραφούν οι συνθήκες για να ολοκληρωθεί η αλκοολική ζύμωση χωρίς προβλήματα.
  • Ποιοτικός έλεγχος, αναλύσεις κρασιού Β΄ Ανάλυση. Η Β΄ Ανάλυση, πραγματοποιείται, για να ελέγξουμε το τέλος της αλκοολικής ζύμωσης, για να πραγματοποιήσουμε τις απαραίτητες διορθώσεις και να προδιαγράψουμε τον μετέπειτα βίο του κρασιού μας. Ακόμη μπορούμε να οργανώσουμε και τις μεταζυμωτικές διεργασίες του κολλαρίσματος, της σταθεροποίησης, της φίλτρανσης, γιατί όχι και την εμφιάλωσή του κρασιού. Ο ποιοτικός έλεγχος συνοδεύεται από οδηγίες για τη βελτίωση της σύστασης του κρασιού, με απώτερο σκοπό τη γευστική ισορροπία και την ολοκλήρωσή του, καθώς και από παροχή  οινολογικών ουσιών.