Πραγματοποιώντας έλεγχο ποιότητας του ελαιολάδου, με χημική ανάλυση και οργανοληπτική αξιολόγηση (όσφρηση και γεύση μόνο για παρθένα ελαιόλαδα) μπορούμε να διασφαλίσουμε:
Ο στοιχειώδης ποιοτικός έλεγχος του ελαιολάδου και η κατηγοριοποίησή του συμπεριλαμβάνει τους παρακάτω προσδιορισμούς:
Για να διασφαλιστεί η ποιότητα του ελαιολάδου, εκτός των παραπάνω παραμέτρων, μπορούν να προσδιοριστούν τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, καθώς και να ελεγχθεί μια πλειάδα μεγεθών, όπως στερόλες, κήροι, αλειφατικοί υδρογονάνθρακες, ολικές φαινόλες και άλλα.