«….. δεν φτάνει ο ήλιος μονάχα η γη σοδειά να δώσει χρειάζονται κι άλλα πολλά και προπαντός η Γνώση …..»

Κωστής Παλαμάς

Η τέχνη της παραγωγής του κρασιού και των αποσταγμάτων με βάση το σταφύλι είναι η επιστήμη μας”

  Οι οικογενειακές παραδόσεις, οι μεθυστικές μυρωδιές του κρασιού που μας μεγάλωσαν και οι εικόνες από τα αμπελοτόπια, τα πατητήρια, τις στροφιλιές, τα μεγάλα ξύλινα βαρέλια, τις ετικέτες των οικογενειακών εμφιαλωμένων κρασιών, μας οδήγησαν στο να σπουδάσουμε την επιστήμη του κρασιού και να μυηθούμε στα μυστικά του …άκρατου οίνου.

Στελέχωση

Το «Χημικό Οινολογικό Εργαστήριο Βιομηχανικής Έρευνας – Εφαρμογών παραγωγής», λειτουργεί από το 1992 (30+ χρόνια) υπό την ευθύνη του Γιάννη Ν. Μπαλαχούτη, Χημικού-Οινολόγου τελειόφοιτου του Χημικού Τμήματος (BSc) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος μετά το πέρας των Πανεπιστημιακών του σπουδών, εκπαιδεύτηκε στα «σχολεία» του Ινστιτούτου Οίνου του ΕΘΙΑΓΕ, του Εργαστηρίου Υπολειμμάτων Φυτοφαρμάκων του ‘‘Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου’’, της Βιομηχανίας αποσταγμάτων οίνου ‘‘Βάκχος’’, στο Εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου ελαιολάδου της ‘‘Ελαιουργικής’’, στο Χημικό Εργαστήριο ποιοτικού έλεγχου ‘‘Κ. Τορτοπίδης’’ κλπ.

Σήμερα η λειτουργία του εργαστηρίου συνεπικουρείται από τη Μελίνα και τη Μυρτώ Ι. Μπαλαχούτη, οι οποίες έχουν αποφοιτήσει από το Τμήμα Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (BSc), ενώ κατά τη διάρκεια των σπουδών τους παρακολούθησαν με επιτυχία τα μαθήματα του προγράμματος Οινολογικής εκπαίδευσης στο ίδιο Πανεπιστήμιο και έλαβαν τον αντίστοιχο τίτλο.

melina

Η Μελίνα Μπαλαχούτη έχει εξειδικευτεί (MSc) στην Αναλυτική Χημεία και στην ανάπτυξη Συστημάτων Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων, στο Πανεπιστήμιο Μασσαλίας, όπως και στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) σε οικονομική σχολή της Ρώμης. Μέχρι σήμερα, είχε την ευκαιρία να εφαρμόσει στην πράξη το σύνολο των γνώσεων της αποκτώντας εργασιακή εμπειρία στους τομείς αυτούς  αλλά και σε Συστήματα Ποιότητας Φαρμακευτικών Προϊόντων εγκεκριμένων από τον ΕΟΦ.

Η Μυρτώ Μπαλαχούτη εξειδικεύεται (MSc) στην Οργανική Σύνθεση και στις Εφαρμογές της στη Βιομηχανία, στο Τμήμα Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΠΡΟΦΙΛ Μυρτώ

Υπηρεσίες - δραστηριότητες, "praxis wine"

Στα πλαίσια λειτουργίας του «Χημικού – Οινολογικού Εργαστηρίου Βιομηχανικής έρευνας – Εφαρμογών παραγωγής» Γιάννης Ν. Μπαλαχούτης, παρέχουμε αναλυτικές, ερευνητικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες με έμφαση την παραγωγή του κρασιού, …… του οίνου και των αποσταγμάτων στεμφύλων.

  • Υποστηρίζουμε πρόγραμμα υπολογισμού οινολογικών μεγεθών, το «praxis wine».
    Στο πρόγραμμα, υπολογίζονται μεγέθη όπως η πυκνότητα, η αλκοόλη, ο δυναμικός αλκοολικός τίτλος – ΔΑΤ, συνεκτιμώντας την επίδραση της αλκοόλης, σε θερμοκρασία αναφοράς τους 20οC, στη μέτρηση της πυκνότητας. Υπολογίζονται τα σακχάρα αναλυτικά και προσεγγιστικά καθ’ όλη την πορεία της αλκοολικής ζύμωσης. Οι υπολογισμοί, εκτός από τις βασικές αρχές της Χημείας, είναι βασισμένοι σε πολυετείς και πολυάριθμες πειραματικές μετρήσεις (379 δείγματα) εν ζυμώσει δεξαμενών σε απολύτως ελεγχόμενες οινοποιήσεις, στα οινοποιία της VINOBON A.E. (Οινοποιείο Αλεξάκη), της εταιρείας Μπουτάρης στο Σκαλάνι Ηρακλείου και αλλού.
ΑΛΚΟΟΛΗ ΓΡΑΦΗΜΑ PRAXIS WINE
  • Πραγματοποιούμε χημικές αναλύσεις και ποιοτικό έλεγχο μούστου κρασιού, αποσταγμάτων, τσικουδιάς, νερού, ελαιολάδου, μελιού, σταφίδας και τροφίμων, αποβλήτων, πρώτων υλών κλπ.
  • Παρέχουμε συμβουλευτικές υπηρεσίες σε οινοποιεία και σε μονάδες παραγωγής τροφίμων και ποτών.
  • Πραγματοποιούμε / συντάσσουμε πραγματογνωμοσύνες – εκτιμήσεις για λογαριασμό τρίτων.
  • Υποστηρίζουμε μελέτες εγκαταστάσεων βιομηχανίας – βιοτεχνίας τροφίμων και ποτών, μελέτες συσκευασίας προϊόντων.
  • Αναπτύσσουμε, υποστηρίζουμε, αναβαθμίζουμε συστήματα ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων με βάση διεθνή πρότυπα ISO 9001, HACCP, ISO 22000, FSSC 22000
  • Αναπτύσσουμε συστήματα με σκοπό την αδειοδότηση μονάδων παραγωγής καλλυντικών και φαρμάκων με βάση τις απαιτήσεις του ΕΟΦ και των κανόνων καλής παραγωγής (ΚΚΠ/GMP).
  • Δίνουμε τη δυνατότητα υλοποίησης προγραμμάτων εκπαίδευσης – πρακτικής άσκησης σε φοιτητές στις εγκαταστάσεις του εργαστηρίου μας. 

Για την επίλυση διαφόρων προβλημάτων στην παραγωγική διαδικασία και στην αξιοποίηση των διάφορων προϊόντων (κρασί, λάδι, νερό κλπ), εκτός των επιμέρους δυνατοτήτων μας, είμαστε σε συνεργασία με εξειδικευμένους εξωτερικούς συνεργάτες, για την αντιμετώπιση τους.