ΚΡΑΣΙ, ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ  και … ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Ο μούστος και το κρασί είναι ζωντανοί οργανισμοί, οι οποίοι καθημερινά μετεξελίσσονται επηρεαζόμενοι και από τις συνθήκες του περιβάλλοντος.

Μια από τις απαραίτητες προϋποθέσεις, μεταξύ των άλλων, για την ομαλή ζύμωση και ολοκλήρωση του κρασιού είναι η απόλυτη καθαριότητα των σκευών, του χώρου οινοποίησης και αποθήκευσής του.

Έτσι λοιπόν, ξεκινώντας από τα κοφίνια και τα τελάρα συλλογής του σταφυλιού, τη διαδικασία γλευκοποίησης, οινοποίησης και καταλήγοντας στα δοχεία φύλαξης –  ωρίμανσης του κρασιού, ανοξείδωτες, τσιμεντένιες δεξαμενές ή δρύινα βαρέλια, ανάλογα με τον τύπο του κρασιού, -επαναλαμβάνω- είναι επιβεβλημένη η απόλυτη καθαριότητα. Σ’ αυτήν την προσπάθεια για καθαριότητα έχουμε να ανταγωνιστούμε, να καταπολεμήσουμε διάφορους παράγοντες :

   Α. Την τυχαία βρωμιά, σκόνες κτλ. σε σχετικά λείες επιφάνειες (ανοξείδωτες δεξαμενές, πλαστικά χρειαζούμενα κτλ) η οποία απομακρύνεται εύκολα με τη χρήση ενός κοινού απορρυπαντικού, καλή σαπουνάδα και καλό ξέπλυμα  με άφθονο νερό. Δεν αποκλείεται και η χρήση ενός ειδικού απολυμαντικού.

  Β. Τα τρυγικά άλατα, πολυφαινόλες κτλ., τα οποία επικολλούνται στα τοιχώματα των δοχείων ζύμωσης, αποθήκευσης και ωρίμανσης του κρασιού. Η απομάκρυνσή τους είναι σχετικά εύκολη δουλειά με τη χρήση καυστικής σόδας και καλού ξεπλύματος με άφθονο νερό.

  Γ. Τους μικροβιακούς πληθυσμούς οι οποίοι φωλιάζουν, ζουν και καραδοκούν να αναπτυχθούν κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες σε ολόκληρη τη γραμμή παραγωγής, στις απόκρυφες επιφάνειες, στις γωνιώσεις, στους θύλακες του ξύλου, στην πορώδη φύση του κτλ. Οι μικροοργανισμοί αυτοί και η μεταβολική τους δράση είναι υπεύθυνοι για τις αλλοιώσεις του μούστου και του κρασιού, για την υποβάθμισή του. Η απομάκρυνσή τους μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη χρήση ειδικού απολυμαντικού, το οποίο πρέπει να χρησιμοποιηθεί με κατάλληλο τρόπο για να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Η μη χρήση ενός κατάλληλου απολυμαντικού μπορεί να μας οδηγήσει σε δυσάρεστα αποτελέσματα και γιατί όχι, στην απώλεια μόχθων ενός ολόκληρου χρόνου. Φυσικά η χρήση μόνο του νερού για τον καθαρισμό, δεν θα οδηγήσει στα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ακόμη, στον χώρο αποθήκευσης του μούστου ή του κρασιού απαγορεύεται αυστηρά η παρουσία ξυδιού, κρεμμυδιών και γενικά έντονων οσμών καθώς και η χρήση βαρελιών που περιείχαν ξυδιασμένο κρασί.

Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε τους ειδικούς και μην ξεχνάτε ότι ο μούστος πρέπει να εξεταστεί μόλις πατηθούν τα σταφύλια, για να συνεισφέρουμε-εξασφαλίσουμε την ομαλή εξέλιξη και ολοκλήρωση της ζύμωσης.

Το παραγωγικό και πολιτιστικό γεγονός του τρύγου πλησιάζει. Ας προετοιμαστούμε για το καλύτερο.

Καλή μουστιά !!!!!