Το κρασί ...“Νέκταρ Υγείας”

Μέσα από την πάροδο των χρόνων διαπιστώθηκαν οι θεραπευτικές ιδιότητες τόσο του σταφυλιού, που είναι φρούτο σχεδόν “τέλειο”, όσο και του κρασιού.  Ξεκινώντας από τον Ιπποκράτη, τις εποχές που τα φάρμακα δεν είχαν ανακαλυφθεί και φτάνοντας στο σήμερα, ο οίνος αξιοποιήθηκε και αξιοποιείται για το πλήθος των αναντικατάστατων ωφέλιμων ιδιοτήτων του στην υγεία του ανθρώπου.

Η κυριότερη αιτία που καθιστά τη λογική κατανάλωση κρασιού ευεργετική για την σωματική υγεία είναι η υψηλή περιεκτικότητά του σε συγκεκριμένες πολυφαινόλες, (ρεσβερατρόλη, κατεχίνες κλπ) ουσίες με αντιοξειδωτική δράση, παρόμοια με αυτή των βιταμινών C και Ε.

Εργαστηριακές και επιδημιολογικές έρευνες αποδεικνύουν καθημερινά τη σημαντική συμβολή του κρασιού στην πρόληψη των καρδιοαγγειακών παθήσεων, του καρκίνου, αλλά και στη θεραπεία δερματικών παθήσεων κλπ.

Τα τελευταία χρόνια ένας μεγάλος αριθμός δημοσιεύσεων έχει δείξει τις ευεργετικές συνέπειες της -με μέτρο- κατανάλωσης κόκκινου κρασιού, ενώ σχετικά ερευνάται και το λευκό.Το 1/3 της φιάλης για άνδρες και το 1/6 της φιάλης για γυναίκες σε συνδιασμό με το φαγητό μειώνει τα καρδιοαγγειακά επεισόδια από 20% έως 60%, βελτιώνει την λειτουργία του στομάχου και την πέψη, έχει αντιφλεγμονώδη και αντισηπτική δράση, προκαλεί ευεξία και μακροζωία, μειώνει τους θανάτους 20% με 30% και άλλα πολλά.

Τέλος, ας μου επιτραπεί να επαναλάβω την απάντηση του καθηγητή Β. Γολεμάτη, σε συνέντευξη στα «ΝΕΑ» στις 3.11.2003, προέδρου του Ωνασείου καρδιοχειρουργικού κέντρου, σε σχετική ερώτηση: «Υπάρχουν πολλά φάρμακα για την καρδιά. Το κρασί είναι το μόνο φάρμακο με την πρόσθετη ιδιότητα να κάνει την καρδιά χαρούμενη. Και διερωτώμαι γιατί το ΙΚΑ δεν έχει στις αποθήκες του κάβες με κρασί! Θα περιόριζε τις λίστες του…»

Μην ξεχνάμε άλλωστε το μεσογειακό τρίπτυχο της μακροζωίας: “Σίτος – Οίνος – Λάδι Ελιάς” !!!