Οδηγίες δειγματοληψίας και μεταφοράς δειγμάτων μούστου ή κρασιού

Η δειγματοληψία μούστου ή κρασιού (τουλάχιστον 500 ml καθαρό δείγμα απαλλαγμένο από την ψίχα του σταφυλιού) πρέπει να είναι όσο το δυνατόν αντιπροσωπευτική από ομογενοποιημένο προϊόν, μετά από ελαφρά ανάδευση, παίρνοντας δείγμα από όλα τα ύψη του προς δειγματοληψία δοχείου.

Αν το δοχείο προς δειγματοληψία έχει μεγάλο ύψος, βυθίζουμε ένα γυάλινο μπουκάλι 750 ml, προσδεδεμένο με κατάλληλο σχοινάκι σ’ ένα βάρος ανοξείδωτο (ένα (1) Kg περίπου) και το τραβάμε σιγά-σιγά με φορά προς τα πάνω, έτσι ώστε να γεμίζει με το δείγμα μας, απ’ όλα τα ύψη της δεξαμενής, μέχρι να φτάσει στην κορυφή.

Αν το  δοχείο προς δειγματοληψία έχει μικρό ύψος (ένα μέτρο περίπου), βυθίζουμε το γυάλινο μπουκάλι με το χέρι μας ή με την παραπάνω συσκευή και συλλέγουμε δείγμα από τρία διαφορετικά ύψη (είκοσι (20) cm από την κάτω πλευρά – από τον πάτο του δοχείου, από το μέσο του δοχείου και είκοσι (20) cm κάτω από την επιφάνεια του μούστου) ανοιγοκλείνοντας κατάλληλα την είσοδο του μπουκαλιού με τον αντίχειρα.

Η δειγματοληψία στα δοχεία μικρής χωρητικότητας (αναφερόμαστε σε βαρέλια με κρασί) μπορεί να πραγματοποιηθεί και με τη βοήθεια του γυάλινου δειγματολήπτη της φωτογραφίας μας.

Η μεταφορά του μούστου πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη μέριμνα σε ανοικτά μπουκάλια (πρόχειρο κλείσιμο με βαμβάκι ή χάραγμα του καπακιού του μπουκαλιού), διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να σκάσει το κλειστό μπουκάλι (ιδιαιτέρως αν είναι πλαστικό), γιατί με τον βρασμό του μούστου εκλύεται διοξείδιο του άνθρακα (CO2), το οποίο συσσωρευόμενο στο κλειστό μπουκάλι δημιουργεί υψηλές πιέσεις!!!!!

Η μεταφορά του κρασιού πρέπει να γίνεται σε μπουκάλια καλά γεμάτα και σφραγισμένα, έτσι ώστε να μην έχουμε απώλειες σε πτητικές ουσίες από το χτύπημα του κρασιού κατά την μεταφορά του.

Σε κάθε περίπτωση τα δείγματα πρέπει να αριθμούνται σε αντιστοιχία με τα δοχεία.